sobota 22. prosince 2012

Je svádění skutečně umění?

The Pickup Artist je americká reality show, kterou jste mohli sledovat na programu VH1. Je zaměřena na skupinku osmi nebo devíti mužských účastníků, kteří byli doposud velmi neúspěšní ohledně lásky, vztahů a žen obecně. Tato parta se učí umění jak balit ženy pod vedením Mysteryho (Erik von Markovik) a jeho wingmanů.


Během osmi epizod Mystery učí své žáky jak se seznámit s potencionálními cíly na různých lokacích, jako kavárny nebo noční kluby. Účastníci této show musí spolu projít několika výzvami. Většina těchto výzev je zaměřena na seznamování se se ženami během různých situací, jako na mostě během dne, nebo v baru při večeru. Některé výzvy byly velmi originální a těžké, jako například předposlední výzva v první sérii, kdy musí žáci svést exotickou tanečnici. Tato výzva je podle Mysteryho slov „the ultimate challange“, nejtěžší zkouška na cestě stát se pickup artistitou.


V první sérii byly Mysteryho parťáci J-Dog (Justin Marks) a Matador (Stan Tayi). Soutěžících bylo osm. Jako první odešel domů Steven Poon, přezdívaný Spoon. Dalším vypadávajícím byl Fred, 45letý panic. Třetí byl Scott, který znervozní a začne koktat v přítomnosti žen. Jako další vypadl Joe W, začne slibně, ale vždy něco pokazí. Potom musel odejít Pradeep, který prostě moc mluví. Jako šestý vypadl Joe D, pro dívky vždy jen kamarád. Ve finále nakonec zůstal sebevědomí postrádající Brady a Kosmo, který naprosto zmrzne v přítomnosti nějaké slečny. V poslední výzvě museli své nově nabyté znalosti předat dvou jiným klukům a naučit je právě to, co se sami naučili během několika posledních týdnů. Podle úspěchu, který získali tito nový žáci v poli, určil Mystery vítěze a nového držitele titulu The pickup artist. Vítězem se stal Kosmo, a spolu s titulem získal i možnost jezdit po státech a své znalosti předávat dalším.


 V druhé sérii došlo k výměně J-Doga za super-sexy blondýnku Taru. Jinak se od sebe obě série moc nelišily. Rozdíl byl ale patrný ve spravedlivosti výzev. Například v první sérii předali Kosmo a Brady svou možnost vyhrát do rukou někoho naprosto cizího. Naopak v druhé sérii měli finalisti v časovém limitu splnit úkol, který jim Mystery zadal. A jistě si každý dovede představit, co to bylo za úkol – svést svůj cíl. Je to mnohem logičtější výzva pro finále. Obecně se Mystery poučil z chyb a nesprávného postupu výuky a druhou sérii upravil k lepšímu.


Účastníky druhé série The Pickup Artist bylo tentokrát devět chlapců, v průměru 24letí. První vypadl Alex, o němž si dívky mysleli, že je gay. Potom Kevin, jehož podváděla jeho jediná přítelkyně. Dále Karl se zlomeným srdcem. Todd, nejlepší přítel. Brian, kluk, co nikdy nepolíbil dívku. Pak Rian, který nikdy nechodil s holkou. A Greg, který už 5 let neměl rande. Ve finále se střetli Matt, nespokojený se svým vzhledem a hyperaktivní Simeon. The pickup artistou se stal Simeon, potom co vyšel z poslední výzvy o něco lépe, než Matt. Ale oba si vedli lépe než dobře.


Mystery není jediný, kdo se věnuje profesionálnímu svádění. Komunita jemu podobných je velká a každý má na balení žen svůj postup a názory. Není to jednolitá záležitost, ale ve skutečnosti je to naprosto jednoduchá věc. Sám jsem se před několika měsíci rozhodl využít jejich lekce a po přečtení několika článků na toto téma jsem vyrazil sám do pole. Výsledek mne ani tak nepřekvapil, ale potěšil. Bohužel jsem také zjistil velký a hlavně rozhodující rozdíl mezi mými zážitky a seriálem. Moje cíle byly podstatně mladší, než cíle jejich. Já oslovoval mé vrstevnice a mentalita takových dívek teď je úplně jiná, než jejich mentalita za deset let.


Často kladená otázka „proč jsem nervózní v přítomnosti dívky?“ je vlastně naprosto zbytečná. A odpověď na tuto otázku, by nás zavedla někam úplně jinam. Je samozřejmé, že snad u všech existuje ten úzkostný pocit při oslovení někoho cizího. U někoho je však silnější, než u jiného. Tento pocit se ještě násobí s tím, jak se vám oslovená osoba zdá atraktivní. A to neplatí jen pro muže, ale i pro ženy. Ovšem od mužů se vždy očekávalo a stále očekává, že oni jsou ti, kdo iniciují konverzaci a vzájemné sblížení. Svádění není žádná věda ani umění, ale někomu to prostě jde a někomu ne. Pro začátek je vždy nejdůležitější zbavit se strachu. Začít konverzaci se dá téměř s čímkoliv.


Adam Sklenář

1 komentář:

  1. Když už mluvíme o svádění, odebírám tipy ze http://svadenizeny.cz a některé jsou zajímavé

    OdpovědětVymazat