pátek 23. března 2012

Maturitní poprava v Turnově

Gymnázium Turnov
Trest smrti byl poprvé zrušen v roce 1786 v Toskánsku. Na území České republiky byl trest smrti zrušen až v roce 1990, ústavně byl zakázán v roce 1991. Ale v dobách středověku, antiky a vůbec v celé historii lidského pokolení byly popravy naprosto běžným trestem zločinců všeho druhu. Toto řešení hrdelních zločinů bylo v neposlední řadě i společenskou událostí. Lidé se shromažďovali na popravištích a sledovali, jak kat vykonává poněkud kontroverzní trest.




Avšak v dnešní době bychom takovou událost asi těžko čekali a hromadnou popravu v našem městě Turnov už vůbec ne. I přes toto všechno se 10. února 2012 měla konat poprava chlapců z oktávy Gymnázia Turnov. V roce 2004 byli zadrženi, obžalováni a odsouzeni k osmi rokům vězení na naší škole. Po celou tu dobu byli tyranizováni bachařkami z letošního maturitního ročníku. Přestože to na první pohled tak nevypadalo, po celých osm let je střežil a pomáhal jim jejich nezapomenutelný pan profesor třídní Pavel Mlejnek. Když si ředitel této obávané věznice dostatečně vyleštil svůj samopal, mohla se uskutečnit poprava čtrnácti hochů v kulturním domě Střelnice. Byl to právě statečný pan třídní Mlejnek, který vyrval mladé muže ze spárů bachařek a postavil se pověstnému řediteli Vávrovi.

Toto všechno mohl divák vysledovat z maturitního videa, kterým byl ples oktávy 2012 zahájen. Již čtrnáct dní před plesem proběhlo v suterénu školy promítání traileru maturitního videa. Studenti měli možnost ochutnat pochutiny s pochybným názvem perník. Svůj účel trailer splnil, diváky navnadil – ples se začal těšit ještě většímu zájmu. Ti, co se na ples nechystali a začali toho litovat, už ale měli smůlu, lístky byly beznadějně vyprodány už po Novém roce, byl o ně takový zájem, že do volného prodeje nešel ani jeden jediný.

Na předtančení třída pracovala už od začátku školního roku, to samozřejmě bylo vidět i na konečném výsledku. Hoši jako vězni a děvčata jako bachařky svým vystoupením dokreslili celý příběh z filmu. Rodiče byli nadšení a babičky si utíraly slzy dojetí. Už už se schylovalo k nejhoršímu, když se na pódium vřítil třídní Mlejnek, aby celému sálu zvěstoval, že studenti oktávy byli zachráněni.Další částí večera bylo jako každý rok šerpování. Žáci pěkně podle abecedy nastupovali, aby obdrželi šerpu a květinu. Při tom jim hrála hudba dle jejich vlastního gusta a moderátoři komentovali každého maturanta rádoby vtipnou poznámkou charakterizující jednoho po druhém. Když si potřásli pravicí s panem třídním, s bývalou paní třídní profesorkou Hlaváčovou a panem ředitelem, chopili se číší a jali se připíjet. Nechyběly ani projevy zástupců třídy, děkování profesorům a řediteli a sólový taneček s učiteli. Od této chvíle se lidé mohli těšit volné zábavě. Studenti nižších ročníků se postarali o tombolu. A to jak o prodávání lístků, tak o výdej cen. Před půlnocí se začaly losovat hlavní ceny, některé byly opravdu kuriózní, například fůra hnoje. Pokud lidi neměli zájem o tombolu ani o tanec za doprovodu hudební skupiny Ego, mohli zkrátka jít na bar, který jim nabízel široký sortiment nápojů.


Netradičním prvkem na tomto plese bylo odšerpování. Zhruba okolo jedenácté hodiny každý maturant svěřil svoji šerpu člověku, u kterého si byl jist, že je jeho šerpa v dobrých rukou. Pokud maturant odmaturuje, dotyčný mu šerpu zase vrátí zpět.


Zlatý hřeb večera bylo půlnoční překvapení. Místo toho, aby byla pozvána nějaká zajímavá skupina, studenti si vzali překvapení do vlastní režie. K úžasu celé Střelnice nakráčelo do sálu pár studentů v županech. Když si je sundali, místo striptýzu se diváci dočkali světelné show. I tak bylo nadšení obrovské.


Jak vidno z výše napsaného, ples se nad míru vydařil.


Veronika Lédlová

Žádné komentáře:

Okomentovat