pátek 25. května 2012

Parodie neparodie


www.e4.com/misfits

Misfits: Zmetci jsou britskou odpovědí na slavný americký seriál Heroes . První série Misfits vyšla v roce 2009 a byla produkována britskou společností Clerkenwell Films. Následovaly tři další řady, stejně úspěšné a výborné jako ta první. Už je na cestě dokonce řada pátá.
I když jsou Zmetci natočeni po vzoru Hrdinů, pravděpodobně je sami shledáte jako dva protikladné elementy, Heroes jako vodu a Misfits jako oheň. Přestože mají velmi podobný námět. Tímto námětem jsou speciální schopnosti lidí, jako je například létání, rychlá regenerace, schopnost pohrávat si s myslí ostatních apod.
Misfits dominuje britský cynismus, naprostá chladnokrevnost a černý humor. Misfits se nebojí zajít až do takových extrémů, jako je vystřelený mozek rozplácnutý po tvářích hlavních postav, nebo stále se opakující vraždění jejich vedoucích, při odpykávání si trestu v podobě veřejně prospěšných prací. A na druhé straně je tu vážnost a drama v podání Hrdinů.
Nejoblíbenější postavou naprosté většiny fanoušků, včetně mě, je Nathan. On je nejukecanější, nejdrzejší a hlavně nejvtipnější z té pětky mladých delikventů. Není díl, ve kterém byste se mu nezasmáli. Chudák Nathan, na rozdíl od svých přátel, neobjevil svou schopnost hned v jednom z prvních dílů, ale naopak až v posledním díle první série. Právě na svém vlastním pohřbu zjistlil, že je nesmrtelný. Takže posledních pár minut první řady jsem smíchy až brečel, když se Nathan probudil v rakvi zakopaný hluboko pod zemí, nasadil si sluchátka a začal poslouchat. Naneštěstí se Nathan již neobjevil ve třetí ani čtvrté sérii. A do páté se taky nevrátí. Má to ale i svou světlou stránku. Postavu Nathana nahradil Rudy a ten v mém žebříčku oblíbených postav obsadil hned druhé místo. Je to taky srandovní chlápek, i když ne tak sprostý a lhostejný k ostatním jako Nathan.
Seriál Misfits je určen spíše pro starší diváky, protože se zde občas objeví nějaké to sprosté slovíčko a o brutalitě některých scén je lepší se ani nezmiňovat. Vše je ale zasazeno do vtipného kontextu, takže s originálním dabingem na to mohou koukat i osoby mladší, už jen kvůli britské angličtině. Rozhodnout se musíte Vy, ale jestli vás Misfits po maximálně prvních dvou dílech nezaujmou, tak nemá cenu sledovat je dál. Seriál můžete sledovat na kanálu Prima Cool každou neděli pět minut po desáté.
Adam Sklenář

Žádné komentáře:

Okomentovat